kari ikan

Teks:Raslah Binti Hussin
Foto: Carian google
Assalamualaikum,hari ini saya ingin bercerita mengenai cara memasak kari ikan. bahan -bahan yang diperlukan:


  1. Seekor ikan merah yang bersaiz sederhana, di potong mengikut kesukaan masing-masing
  2. Santan kelapa
  3. Serbuk kunyit
  4. Serbuk kari dalam anggaran 5 sudu besar
  5. Tiga sudu besar cili kering yang telah dikisar
  6. Asam jawa
  7. Satu sudu kecil lada hitam & jintan manis yang ditumbuk halus
  8. Satu biji bawang besar dan 2 ulas bawang putih yang telah ditumbuk
  9. Daun kari
  10. Kacang bendi
  11. 3 @ 2 sudu minyak masak
Cara penyediaan:
Panaskan minyak dalam kuali atau periuk, kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah ditumbuk. Masak sehingga kekuningan. Kemudian masukkan lada hitam dan jintan yang telah ditumbuk, masa sehingga garing. Setelah itu masukkan serbuk kari   dan serbuk kunyit yang dicampurkan sedikit air. Masak sehingga naik minyak. 

Setelah kari naik minyak masukkan santan dan tunggu sehingga mendidih. Setelah mendidih masukkan ikan dan bendi .Tunggu seketika agar ikan dan bendi masak dengan sempurna tetapi jangan terlalu lama.

Angkat dan hidangkan. Kari sedap dimakan bersama nasi putih & roti.

Selamat mencuba.


Comments

Popular posts from this blog

pemakaian apron

adab berjual beli

MEMBELI BARANG TERPAKAI