sambal udang

Teks: Raslah Binti Hussin
Foto:Carian google
Jam menunjukkan waktu 10pagi.Setelah ke pasar bersama suami pagi tadi,suami meminta saya menyediakan sambal udang.

Bahan-bahanya
1-udang anggaran 15 ekor,bersaiz sederhana
2-Dua  biji bawang besar dikisar @ ditumbuk
3-Dual ulas bawang putih
4-kunyit
5-garam
6-cili yang telah dikisar anggaran dalam 20 tangkai cili kering
 Cara memasak
Pertamanya basuh bersih udang,kemudian letakkan sedikit garam & kunyit.
Kedua goreng udang selama lebih kurang 5 minit,jangan terlampau garing.
Ketiga setelah udang diangkat,tumiskan bawang yang telah dikisar .Tumis sehingga garing.
Keempat masukkan cili yang telah dikisar sehingga naik minyak.
Kelima masukkan garam & gula serta asam jawa.
Keenam masukkan udang...dan taburkan bawang besar yang dipotong bulat sebagai hiasan.


Comments

Popular posts from this blog

pemakaian apron

MEMBELI BARANG TERPAKAI

adab berjual beli